Puding Kentang

Resepi Puding Kentang


Assalamualaikum, selamat petang hangpa. Di Batu Kurau hari ni nampaknya cuaca baik & cerah gitu. Tadi ha nampak gelap sekejap, ingatkan nak hujan.

Kalau dah cuaca panas & kering macam ni, dapat makan puding ka, sedap jugak kan, hihi. Puding ni aku buat hari tu, so hari ni aku nak share dengan hangpa resepinya.

Puding Kentang

Resepi Puding Kentang

Bahan-bahan:

  • 1 peket agar-agar
  • 4 - 5 biji kentang sederhana besar
  • 2 biji telur
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 1/2 cawan gula (ikut selera nak manis setakat mana)
  • 1 sudu teh esen vanila
  • Secubit garam
  • 5 cawan air

Cara-caranya:

🌸 Kupas kentang, kemudian potong 4 & rebus. Bila dah empuk, tutup api, tos & ketepikan.

🌸 Masakan agar-agar dengan air hingga hancur. Masukkan gula, masak lagi hingga gula hancur.

🌸 Sementara tu, masukkan kentang, telur, santan pekat, esen vanila & garam ke dalam blender. Blender hingga hancur.

🌸 Masukkan kentang yang diblend tadi ke dalam agar-agar sambil dikacau dia atas api yang kecil.

🌸 Kacau dalam 2-3 minit, tutup api & tuang puding ke dalam loyang & sejukkan. Kemudian, masukkan ke dalam peti sejuk.

🌸 Boleh diwarnakan jika suka. Aku letak pewarna kuning sikit. Baru cantik sikit warnanya, kalau tak pucat kan warna kentang tu.

Selamat mencuba hangpa!!!.


5 comments

  1. Rajinnya masak...akk xpernah masak puding ni lg

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha, tengah rajin kak.kak try lah, sedap taw.

      Delete
  2. Feveret Kak Da nie Acik..

    ReplyDelete
  3. tak pernah buat / makan ni.
    teringin nak tgk bila da potong.
    mcm puding jagung ekk?

    ReplyDelete