Pesanan Buat Yang Belum Berkahwin

21:02 Bonda Zahra 0 Comments

Siapa Belum Kahwin, Baca Ni.


Pesanan buat yang belum kahwin. Kita hanya akan kenal seseorang tu selepas kita kahwin dengannya, tidur sebantal, makan sepinggan, duduk sebumbung.

Baru taw masa tu dia tidur berdengkur, baru taw rupanya dia jenis lepas berak tak flush, baru taw dia cepat stress kalau ada masalah, baru taw dia pemarah bila kena tegur, baru taw! baru taw!.

Bercinta hatta 10 tahun, gayut tiap-tiap malam, dating tiap-tiap hari, belum cukup untuk kita kenal seseorang.

Kahwin bukan hanya tentang dating halal, snap gambar romantis dapat konvo sama-sama, boleh pegang-pegang tangan, boleh makan bersuap, semua yang sweet-sweet, manis-manis, sampai boleh kena diabetes lah, haha. Everything goes smooth all the time & live happily ever after.

Kalau kita tengok yang indah-indah daripada kawan kita yang baru kahwin. Tu semuanya hanya apa yang dia nak perlihatkan kepada dunia. Realitinya susah payah, perit air mata yang disembunyikan, siapa yang taw?. Kita hidup di alam realiti, bukan fantasi. Jangan hanya berangan yang indah-indah tanpa memikirkan amanah & tanggungjawab yang bakal dipersoalkan.

Alasan dah kenal lama sangat atau untuk 'elak maksiat' ja tak cukup untuk kahwin cepat. Sebab kalau masa bujang gunakan alasan kahwin untuk pelihara maruah, macammana kita yakin kita dapat menjaga maruah selepas nikah?

Kalau sebelum kahwin kita tak mampu bersabar atau bertahan dengan ujian yang kecil @ sikit, macammana kita jangkakan untuk bersabar & bertahan dengan ujian yang besar @ banyak selepas berkahwin?

Bersedia dah ka kita, balik kerja penat, mengantuk, lapar tapi kena bersabar bila isteri tak masak. Sebab alahan mengandung @ anak meragam. Boleh ka kita tetap tersenyum, menyinsing lengan memasak didapur?. Lepas tu menyuapkan makanan ke mulut isteri kita yang jugak lapar. Urus kencing, berak & mandikan anak-anak untuk bagi isteri ruang pada dirinya. Basuh, lipat baju yang menimbun?. Atau kita akan sengaja balik lewat sebab nak mengelak dari menjaga anak-anak & makan dekat luar ja.

Yang perempuan dah bersedia ka untuk mentaati seorang lelaki yang baru hadir dalam hidup, bersedia ka menanggung jerit perih alahan mengandung, sakit bersalin, berpantang. Realiti anak nak mengempeng berjam-jam sampai badan menggigil lapar & lesu yang amat. You are giving your life for your children. Jangan mimpi nak makan, mandi, tidur dengan aman selagi anak masih kecil.

Bila kita membentak marahkan orang tua, kenapa susahkan orang nak kahwin?. Padahal kita tak sedar, Mak Ayah tengah mendidik kita bahawa yang kehidupan selepas kahwin tu bukan mudah. Sebab tu depa nak kita berdikari. Sekurang-kurangnya cuba hadapi susah sendiri tanpa harapkan orang lain. Sebab kahwin memang senang tapi menjadi ketua keluarga & ibu rumahtangga tu tak mudah!.

Tak sikit yang rumahtangganya runtuh disebabkan masalah kewangan, tak sefahaman & tak melaksanakan tanggungjawab. Takda kepercayaan & lain-lain. Walaupun asalnya perkahwinan tu diawali atas dasar cinta yang mendalam. Malangnya kita cuma menyedari setelah kahwin.

Untuk menjayakan hidup berumahtangga, cinta ja tak cukup rupanya. Baru lah kita sedar quote 'rezeki selepas nikah' tu perlu diusahakan & disertakan dengan ujian. Bukannya terus bergolek masuk dalam mulut.

Cuma masa tu baru kita sedar, betul apa Mak Ayah kata, 'cinta ja tak cukup'.


Semoga Allah permudahkan perjalanan kami seterusnya.

0 Pengomen:

Day 2 : Excited Ke Entopia

03:29 Bonda Zahra 0 Comments

Entopia, by Penang Butterfly Farm.


Assalamualaikum. Hai semua, hari kedua di Penang. 

Kami ke Teluk Bahang, hari ni nak ke Taman Rama-Rama. Bila sampai ja tempat tu, aku terus pandang terkejut dekat suami, hahaha. Dah berubah tempat ni. Masa nak masuk tu, aku dah malas-malas nak masuk, sebab boleh tahan mahal bayarannya. Lepas bincang, kami pun setuju nak masuk.

Entopia Penang, taman rama-rama

Aku tak pulak tangkap gambar bangunan Entopia ni dari luar, hihi. Pameran dalam dia ok jugak taw. Zahra pun nampak enjoy ja ha.

Tapi bagi aku memang puas hati, sebab walaupun bayarannya agak mahal tapi berbaloi. Luas kawasan dalam dia. Dan ada macam-macam pameran dalam Entopia ni. Lepas ni nak datang lagi lah, bawak anak-anak. Eh?, haha.

Entopia Penang, taman rama-rama

Entopia Penang, taman rama-rama

First time masuk Entopia ni, jakun sekejap, haha. Best taw dapat tengok habitat rama-rama ni. Subhanallah, cantik sangat-sangat. So, layan dulu gambar-gambar ni ok. Enjoy!.

Entopia Penang, taman rama-rama

Entopia Penang, taman rama-rama

Entopia Penang, taman rama-rama

Entopia Penang, taman rama-rama

Entopia Penang, taman rama-rama

Sebenarnya banyak ja lagi gambar kami di Entopia ni yang menarik. Tapi tak boleh lah letak semua. Kalau hangpa nak taw apa yang menarik, hangpa kena lah terjah ke sini sendiri, hihi.

Dari Teluk Bahang, kami terus menuju ke arah pusat bandar. Dah sampai masa nak makan tengahari masa ni. Nak cari nasi kandar ke apa entah, jalan pun agak jem masa-masa ni. Kami nak makan di Kapitan Nasi Kandar. Tak sempat nak snap gambar nasi kandar nak tayang dekat hangpa, sebab tengah ribakan Zahra tidur masa ni. Settle lunch di sini kami pun meneruskan misi-misi jalan-jalan di sekitar Penang.

Kapitan nasi kandar penang

Malam ni kami ada plan dah. Datang Penang hujung-hujung tahun ni, mesti lah nak kena p Pesta Penang kan. Tak p, rugi!. Lepas maghrib , kami pun bergerak ke tapak pesta. Jauh jugak nak berjalan kaki wei, parking penuh yang dekat-dekat nu.

Tapi leceh tak dapat nak bergambar berposing dekat Pesta Penang ni, ramai sangat orang. Dengan anak kecil ni kan, malas lah nak berkobar-kobar sangat ambik gambar, hihi. Tapi aku sempat lah jugak shopping 2, 3 barang. Sampai bilik dah pukul 12,00 malam. Nak tidur, penat!. Esok nak balik dah.

Day 3: Hari Last Di Penang.


Ok, dah hari last kami dekat Pennag. Memang tak cukup sangat masa. Kalau macam hangpa nak jalan banyak lagi tempat, hangpa nak kena spend banyak hari lagi dekat sini, baru puas berjalan banyak tempat.

Alis guesthouse batu feringghi

Alis guesthouse batu feringghi

Sebelum p breakfast, kami check out dulu. Dalam pukul 11.00 pagi kami keluar. Pagi ni nak sarapan di restoran nasi kandar lagi. Sebab macam tak puas makan semalam. Nak buat macam mana, favourite en.suami kan. Layankan ja lah!. 

Siap makan kami pun nak gerak balik dah. Nak naik feri, jalan yang kami ikut tu tutup pulak. Bila pusing guna jalan lain, tak sempat dah nak naik feri. Haih, melepas!. Takpa lah, takda rezeki. Lain kali lah.

Sebelum gerak balik tu, aku sempat lah singgah dekat stesyen bas sini. Tadi tak sempat nak singgah beli jeruk Pak Ali. Beli jeruk dekat sini pun ok, RM5.00.

Maka berakhir lah cuti-cuti Malaysia kami di Penang kali ni. Insyaallah, ada rezeki kita p Penang lagi no. 

Ok, yang terlepas baca entri Day 1 dekat Penang, baca dekat sini taw!, Day 1 : Holiday At Penang.


0 Pengomen:

Handbag Pilihan Bonda

14:20 Bonda Zahra 0 Comments

Handbag Sesuai Untuk Seorang Ibu.


Assalamualaikum semua. Haih, susah rasa sekarang ni nak rajin update blog. Banyak kerja yang nak kena settle. Time weekend balik jumpa suami pulak di Kedah.

Selalu time nak packing balik Kedah tu, terfikir-fikir jugak nak bawak handbag apa. Ye lah, nak balik jauh kan, dengan anak kecil lagi, rasa macam rimas pulan nak berhandbag bagai ni. Tapi kalau takda handbag pun payah jugak kan, nak letak purse apa benda penting dalam tu.

Aku ni pulak bukan jenis yang suka beli handbag pun macam orang lain. Aku kadang-kadang p shopping mall suka lah tengok orang beratur, sesak-sesak sebab nak beli handbag ja.

Aku ni macam lain sikit sebab aku tak taw handbag macam mana yang cantik. Aku rasa pakai apa pun ok ja. Tapi kan sebenarnya aku minat tengok bag yang macam dari natural resources. Macam kulit kayu ka, rotan ka, mengkuang ka, tali guni yang didandan ka. Aku memang suka. Kadang tu aku tak berapa pakai pun tapi aku suka nak beli. Aku tak kisah lah beg tu macam raga ka, macam bakul ka, guni ka. Aku rasa macam cantik, aku suka ja.

So, lepas ni ada siapa yang baik hati nak belikan aku hadiah, boleh beli beg-beg macam ni. Aku terima dengan senyuman sampai ke telinga, hahaha. Tak sempat pulak aku nak tangkap gambar beberapa koleksi yang aku ada.

Tapi sejak jadi Mak-mak ni kan, memang nak kena pilih handbag yang sesuai untuk dibawa. Sebabnya nak dukung anak lagi, dengan handbag lagi.

So, ni lah beg yang jadi pilihan aku, sling bag yang aku rasa simple & mudah sikit. Cantik jugak kan?

handbag sesuai untuk ibu

Handbag sesuai untuk ibu

Handbag sesuai untuk ibu

Walaupun size dia comel ja, tapi muat lah aku nak letak, purse, handphone. Ruang di dalam dia agak luas. Sesuai lah nak bawa santai-santai. Dan warna dia pun senang nak match, so aku beli ja.

Lepas ni boleh cari banyak beg macam ni lagi untuk tambahkan koleksi. Beg macam ni aku baru ada satu ni. Mesti Mak marah ja duit habis beli beg.

0 Pengomen:

Yeah!, Zahra Dah Berhenti Hisap Puting.

19:23 Bonda Zahra 0 Comments

Zahra Dah Berhenti Hisap Puting.


Assalamualaikum semua. Ni kisah cik Zahra dengan putingnya, haha. Kalau perasan kan, sebelum ni Zahra suka sangat isap puting. Kalau nak p mana-mana tu puting tak pernah tinggal. Sebabnya budak ni bukan boleh tidur kalau takda puting. Maunya dia menjerit sepanjang malam. Disebabkan aku tak nak dia merengek, nanti aku tak cukup tidur, so selalu memang layankan ja lah kehendak Zahra ni.

Sebenarnya Zahra ni isap puting dari dia baby lagi. Biasa lah kan, bila dia mula nak mengamuk tu sampai Bonda tak dapat nak selesaikan, puting lah jawabnya. Tu pun puting pertama Zahra bukan aku yang beli. Kebetuan abah aku ada bagi set botol baby MAM masa aku bersalin dulu, boleh pulak ada sekali puting dalam set tu. So, bila jadi kejadian  Zahra mengamuk tak berhenti tu, Opah dia sarankan lah bagi dia isap puting. Memang terus senyap, hihi.



Puting pertama Zahra. Nampak Zahra yang sangat kecil masa ni. Puting pun lagi besar dari mulut dia, haha.

Hangpa tengok gambar dekat bawah tu. Memang tak lepas puting tu dari mulut dia, p mana, buat apa. Puting dekat mulut ja. Lawak lah tengok gaya si Zahra ni. En.suami selalu cakap, "Esok besar jongang lah gigi dia ni', hihi. Biar lah dia tu, suka sangat isap puting kan, hihi. Aku memang plan nak ajar dia stop isap puting sebelum ni tapi ingat biar lah lepas dia 2 tahun. Bagi dia can dulu isap puas-puas, boleh macam tu?, haha.


Tapi kan, sebenarnya sejak seminggu yang lepas, Zahra dah tak isap puting dah taw, yeah!!. Aku lah yang paling happy bila tengok dia dah boleh tidur dengan mudahnya sekarang. P mana-mana pun tak payah sibuk nak bawak puting dah. Zahra ni pun stop isap puting secara tak sengaja. Alkisahnya Zahra ni isap puting sejenis tu ja, jenis MAM tu. Jenis lain dia tak nak. Dah tu, masa kami p bercuti hari tu, puting zahra tu tercicir dekat mana ntah. Malam balik bilik baru aku sedar. Nak cari mana wei, puting MAM malam-malam dekat Penang ni.

So, jenuh aku & en.suami memujuk Zahra. Nasib lah Zahra ok. Eh, tak sangka pulak aku mudah ja nak berhentikan puting dia. Sibuk lah aku fikir nak bagi apa, nak buat apa untuk bagi dia berhenti puting sebelum ni.

Bila tengok keadaan macam tu, aku dah dapat agak boleh terus stopkan Zahra dari isap puting. So, memang aku tak carikan lagi lah puting yang biasa dia isap tu. Mula-mula memang ada jugak dia merengek nak tidur tapi aku pujuk-pujuk sambil tepuk-tepuk, dia ok.

Bila malam pulak dia terjaga, ada jugak mintak puting, aku pujuk-pujuk dia, dia lena balik. Akhirnya dah masuk dua minggu ni dia boleh tidur tanpa puting. Cuma sejak berhenti isap puting ni, dia lagi kerap minum susu pulak. Kira ok lah kan?


Lepas ni, lagi comel lah Zahra bergambar tanpa puting, hihi!.



0 Pengomen:

Day 1: Holiday At Penang

14:52 Bonda Zahra 0 Comments

Bercuti Di Penang Dengan Anak & Suami.


Assalamualaikum semua.

Hangpa semua sihat ka? Anyway terima kasih sebab singgah ke blog aku yang asyik on off bila update entry ni. Macam biasa cikgu-cikgu ja yang cuti masa ni. Cuti sekolah kan. Aku ni terpaksa lah ambil cuti sendiri bila nak bercuti.

Kali ni aku p cuti-cuti Malaysia, ke negeri di utara Semenanjung Malaysia iaitu Pulau Pinang atau Penang. Aku cuma nak share pengalaman bercuti aku ni supaya kenangan & memori aku, en,suami & Zahra di Penang ni tak luput dalam ingatan. Wah, gitu!. Haha. Dan mungkin dapat jadi rujukan buat kawan-kawan yang nak berjalan dengan keluarga terutama yang bawa anak kecil macam kami ni.

Jambatan Pulau Pinang

Percutian kami ke Penang ni kami plan bila en.suami balik dari Kedah ke Perak. Sebab suami cuti panjang so dapat lah ambil peluang ni nak p bercuti sekejap. Kalau tak aku teringin nak berjalan ke Langkawi hari tu, tapi nak ke Langkawi harus lah bawak duit banyak sebab nak shopping kan? Hihi. Takda bajet lah.

Takpa lah p Penang ja, sebab aku & en.suami pun teringin nak bermalam di Penang ni. Selalu p Penang tapi tak pernah bermalam. Sebenarnya aku teringin nak p taman rama-rama, makan laksa Penang, makan nasi kandar & berjalan bergambar di Penang ni.

Perjalanan kami bermula dari rumah pukul 5.00 petang Jumaat lepas. Alhamdulillah perjalanan kami lancar sampai ke Penang. Perjalanan di Penang macam biasa lah, ada satu-satu tempat tu memang jammed. Tapi en.suami dulu pernah duduk Penang, so takda masalah sangat. Dengan bantuan encik waze  lagi mudah perjalanan nak ke mana-mana.

Memandangkan kami sampai di Penang agak lewat, kami plan nak cari tempat tidur dulu di kawasan Batu Feringghi. Memang nak cari dekat kawasan ni sebab nak p jalan dekat night market dia. Cuti-cuti sekolah ni kan, memang lah harga hotel, chalet, homestay, resort ka guesthouse mahal semacam ja. Batu Feringghi ni boleh tahan jugak jauhnya dari bandar.

Ali's Guesthouse Batu Feringghi, Penang.


Kami sampai lebih kurang pukul 8.00 malam dekat sini. Yeah, kali ni kami stay dekat Ali's Guesthouse yang terletak di tepi pantai Batu Feringghi. Guesthouse ja mampu wei!. Konsep check in dia biasa ja. Zahra dah tergedik-gedik tengok pantai yang betul-betul berhadapan guesthouse ni. Sabar ya Zahra, kita masuk bilik dulu, esok kita p pantai ya!.

Ali Guesthouse, guesthouse batu feringghi

Ali Guesthouse, guesthouse batu feringghi

Ali Guesthouse, guesthouse batu feringghi

Ali Guesthouse, guesthouse batu feringghi

Aku takda rasanya nak cerita sangat review guesthouse ni, sebab ianya biasa-biasa ja. Bagi aku out of 10 boleh bagi 7/10 bintang.

Night Market Batu Feringghi.


Malam first tu kami plan nak makan dekat gerai-gerai yang banyak dekat depan jalan di sepanjang night market tu. So, kami pun jalan kaki & singgah dekat satu gerai ni. Nama apa entah gerai ni ha. Kami singgah dekat gerai ni sebab nampak macam tak ramai orang sangat, so dapat lah cepat sikit sebab lepas tu nak jalan dekat night market pulak.

Night market batu feringghi


Night market batu feringghi

Night market batu feringghi

Night market batu feringghi

Lepas makan kami p jalan dekat night market  Batu Feringghi ni. Dekat sini best ok!. Tempatnya lebih kurang macam downtown KL tu. Tawar selagi boleh nak dapatkan harga murah. Kami round dekat situ sampai lenguh kaki wei. Wajib p!. Jamu mata pun boleh.

Night market batu feringghi, naik beca

Night market batu feringghi, naik beca

Siap boleh naik beca lagi. Macam dekat Melaka tu. Kami pun tak lepaskan peluang naik beca tu. Mulanya risau jugak takut abang beca tu tak larat nak kayuh kami. Zahra tu tentu dah kecik, yang aku dengan en.suami ni lah, terlebih sihat, haha. Nasib lah abang beca oi!.

Dah habis jalan semua kami pun gerak balik bilik. Masa untuk luruskan badan & urat kaki, hihi. Tunggu next entri ok.





0 Pengomen:

Handbag Sembonia Bergaya Moden

11:38 Bonda Zahra 0 Comments

Handbag Sembonia Tampil Lebih Bergaya, Muda, & Berkeyakinan.


Assalamualikum semua. Kali ni aku nak cerita pasal handbag lah. Hangpa semua kena tutup mata nanti tergoda, lepas tu nak shopping, aku tak taw, haha. Ish, kita orang perempuan ni kan memang tak boleh lari dengan handbag kan?. Alah, macam orang lelaki lah yang tak boleh lari dari kereta ka game kan? Siap modified, hias kereta bagai tu, memang high maintenance lah. Tapi handbag perempuan murah ja. (padahal ada ja yang mahal macam nak pengsan, huhu). Kali ni aku nak share some of the brands yang aku taw.

Pernah dengar jenama Sembonia? Jenama Sembonia ni memang dah lama dikenali ramai di Malaysia dan kini kembali dengan koleksi yang baru!. Kalau hangpa masih tak taw apa Sembonia, jom kita baca dulu apa sebenarnya Sembonia ni.

handbag verstail, backpack, cluth, handbag kulit berkualiti


Sejak tahun 1994 (ya dah lama ok!), Sembonia mula dipasarkan di Malaysia & amat diminati. Sebab jenama ni menjual pelbagai jenis barangan kulit berkualiti tinggi untuk wanita & jugak lelaki. Selain daripada barangan kulit asli, Sembonia jugak memperkenalkan produk yang diperbuat daripada kulit sintetik yang lebih mampu untuk dimiliki. So, amat sesuai untuk para lelaki jadikan Sembonia ni sebagai hadiah untuk pasangan mereka. Wah!!.

Orang lelaki kalau hangpa hadiahkan handbag untuk perempuan, aku rasa tu lah antara benda yang paling manis dalam hidup depa. Handbag is the perfrct gift ever, ceh gitu, haha. Pada pandanga aku lah. Lain orang lain tastenya tapi ramai perempuan dekat luar sana sukakan handbag!. Siapa suka handbag, angkat tangan!.

Beg wanita yang Sembonia keluarkan ni semuanya cantik-cantik belaka. Reka bentuknya mengikut peredaran masa & sangat mudah untuk digayakan. Kalau hangpa seorang yang suka pakaian jenis simple & sweet tapi masih nak tampil kelihatan anggun, hangpa disyorkan untuk memiliki satchel bag[1]  Sembonia. Beg jenis satchel ni mempunyai jualan paling laris sebab reka bentuknya yang amat versatil. Saiz ukuran tak kecil sangat & jugak tak terlebih besar. Sememangnya lebih mudah untuk membawa beg jenis satchel ni ke mana jua hangpa p.

handbag verstail, backpack, cluth, handbag kulit berkualiti


handbag verstail, backpack, cluth, handbag kulit berkualiti

handbag verstail, backpack, cluth, handbag kulit berkualiti


handbag verstail, backpack, cluth, handbag kulit berkualiti

Nak tampil lebih bergaya, muda & berkeyakinan? Dapatkan beg Sembonia backpack ni yang boleh dibawa untuk membeli belah bersama family atau sebagai hadiah terbaik untuk anak remaja hangpa yang tersayang. Depa yang muda tentunya lebih meminati beg macam ni sebab ia nampak lebih trendy untuk zaman depa. Tapi jangan segan pulak nak pakai backpack ni kalau hangpa dah lebih berumur sebab backpack Sembonia ni direka untuk dipakai oleh wanita tanpa mengira usia. So, lepas ni boleh lah cuba stail baru!

handbag verstail, backpack, cluth, handbag kulit berkualiti



Okay, akhir sekali aku nak memperkenalkan satu lagi aksesori beg Sembonia untuk wanita iaitu clutch. Beg jenis clutch ni sesuai dipakai semasa hangpa p ke acara macam majlis makan malam atau majlis perkahwinan. Apa ja acara yang glam mesti lah pakai clutch sebab cukup untuk muat barangan penting ja. Tapi kalau rasa nak bawa lebih banyak sikit barang, pilih crossbody bag yang besar sikit daripada clutch.

Dah dapat tips tentang beg Sembonia? Tunggu apa lagi, boleh lah mula tengok apa yang ada. Sekarang jugak taw!. Yang mana satu pilihan kalbu, tepuk dada tanya selera. Fuh panjang sungguh kalau cerita pasal handbag ni ya, hihi.

0 Pengomen:

Golden Rose Velvet Matte Lipstik

17:17 Bonda Zahra 0 Comments

Golden Rose Velvet Matte Lipstik Adalah Wudhu Friendly.


Assalamualaikum semua. Hari ni nak cerita pasal topik yang orang perempuan suka. Tak lain tak bukan adalah Golden Rose Velvet Matte Lipstik. Perempuan memang suka pada kecantikan kan? Sapa yang tak suka pada kecantikan, betul tak?

Lipstik Wudhu Friendly, Lipstik Colour Trending, Lipstik Tiada Paraben


Orang perempuan ni kalau nak keluar rumah, mesti takkan terlepas dari nak berhias kan?. Kalau malas sangat pun, mesti nak letak sikit makeup base & sikit lipstik di bibir ya tak?.

Tapi kan, hangpa taw tak lipstik yang terdapat di pasaran tu mungkin mempunyai bahan berbahaya yang boleh mengugat kesihatan sampai boleh menyebabkan bibir hangpa menjadi hitam, kering, mengelupas & ada yang kadang-kadang sampai berdarah.

Kebanyakkan lipstik yang ada di pasaran didapati lebih separuh daripadanya mengandungi plumbum atau logam "lead". Tak terhad pada lipstik mahal ja, lipstik murah pun berpotensi untuk merasai kesannya pada bibir mungil hangpa. Kalau siapa yang pernah pakai lipstik murah, ada sesetengah tu bila pakai bibir jadi panas. Sakit tu!. Habis lah bibir hangpa yang mungil tu, huhu.

Kalau kandungan plumbum terlalu tinggi, maka keberangkalian wanita untuk menghidap kanser jugak adalah tinggi. So, bagi wanita dekat luar sana, lipstik yang tinggi bahan kimia macam plumbun adalah sangat-sangat tak digalakkan. Sebab ni boleh membahayakan kesihatan hangpa.

Lipstik Wudhu Friendly, Lipstik Colour Trending, Lipstik Tiada Paraben
Yang bertanda tu adalah hot colour.

Lipstik Wudhu Friendly, Lipstik Colour Trending, Lipstik Tiada Paraben
Catalog pilihan warna untuk colour for Golden Rose Velvet Matte Lipstik.




GR Lipstik merupakan salah satu produk kecantikan yang dikeluarkan dari Turkey.

Lipstik Wudhu Friendly, Lipstik Colour Trending, Lipstik Tiada Paraben

Macam pengalaman aku sendiri lepas pakai Golden Rose Velvet Matte Lipstik ni, alhamdulillah bibir dah tak kering atau mengelupas. Bibir pun sentiasa lembap & basah-basah gitu. Yang bestnya, tak payah dah nak pakai lip balm lepas pakai lipstick ni.

Lipstik Wudhu Friendly, Lipstik Colour Trending, Lipstik Tiada Paraben


Ye lah bila kita pakai lipstik, selalunya kita kena calitkan sikit lip balm terlebih dahulu atau pun pelindung bibir untuk mengelakkan bibir kita dari merekah atau kusam. Tapi dengan Golden Rose Velvet Matte Lipstik ni dah tak payah lip balm lagi, just terus pakai Golden Rose Velvet Matte Lipstik ni than dah siap untuk keluar. Mudah kan?, hihi.

Lipstik ni sangat sesuai dipakai oleh semua golongan. Bagi yang menghadapi masalah bibir sensetive, hangpa jangan risau sebab lipstik ni sesuai untuk siapa yang menghadapi masalah bibir sensetive.

Keistimewaan Golden Rose Velvet Matte Lipstik.


✅Takda paraben. So, bibir takkan jadi hitam. Ni penting ok, sebab nak cantik kan? Hihi.

✅Tak keringkan bibir.

✅Wudhu friendly.

✅Colour trending.

Testimoni Golden Rose Velvet Matte Lipstik.


Lipstik Wudhu Friendly, Lipstik Colour Trending, Lipstik Tiada Paraben

Lipstik Wudhu Friendly, Lipstik Colour Trending, Lipstik Tiada Paraben

Lipstik Wudhu Friendly, Lipstik Colour Trending, Lipstik Tiada Paraben

Harga? Sangat berpatutan. Hanya RM35 sahaja. Dan hangpa boleh nampak cun melecun macam retiss wei!, haha.

Untuk pertanyaan & pembelian, hangpa boleh contact BFF aku ni terus Syarina 0129396937.

Nak contact aku pun boleh, 0165747917. Aku pun penguna Golden Rose Velvet Matte Lipstik ni.

0 Pengomen:

Hati Seorang Ibu

10:55 Bonda Zahra 0 Comments

Hati Seorang Ibu, Mudah Kecil Hati & Merajuk.


Assalamualaikum semua.

Bila meningkat usia, hati makin sensetif, mudah terasa & merajuk. Bukan orang bercinta ja suka merajuk, orang tua masuk usia emas jugak mudah terasa hati. Walaupun sebelumnya adalah seorang yang berjiwa kental & tak ambil peduli.

Hati yang mudah kecil hati & merajuk
Ibu-ibu Terhebat Di Dunia, Haha.

Tambahan dengan anak-anak. Bukannya bila suruh anak buat sesuatu atau bila kita meminta sesuatu, bila anak buat tak taw & tak ambil peduli, kita rasa rileks ja. Sungguh Ibu atau Ayah pasti terasa hati & sedih. Sedih bertingkat-tingkat. Kadang tu bila anak bersuara agak kuat, pun dah bergegar hati. Takut anak jadi derhaka sebab anak terlupa sempadan neraka syurga.

Dah tua lagi mudah nak kecik hati dengan perangai anak-anak. Mintak tolong anak picit kaki, anak kata penat. Suruh anak buat sesuatu, bertangguh-tangguh. Ajak buat kebajikan, ada alasan. Terasa hati & kecil hati dah macam bersarang dalam jiwa.

Tapi hati seorang ibu, sebab takut anak ke neraka, takut anak jadi derhaka. Dia rela mendiamkan diri & menangis sambil dalam hatinya istigfar. Melawan bisikan syaitan yang gembira bila anak jadi derhaka. Apatah lagi bila anak melawan, membantah atau tak ambil peduli permintaan ibu ayahnya.

Seorang ibu tak rela anaknya disakiti sejak lahir, alangkan nyamuk gigit pun dia sanggup berperang kejar nyamuk, apatah lagi nak biarkan langkah kaki anaknya menuju ke neraka. Sia-sia mengandung, melahir, menyusu, mengasuh & mendidik dengan susah payah kemudian membiarkan anak ke neraka atas sebab anak tak reti menjaga hatinya. Tak sama sekali.

Sepenuh jiwa raga kita abaikan bisikan syaitan dari mendoakan sesuatu yang buruk kepada anak. Istigfar, zikir atau doa supaya Allah ampunkan dosa-dosa kita & anak kita. Tak sanggup anak menjadi derhaka sebab kita rasa kecil hati. Kasihan anak kita. Kita kena usaha ubat hati kita supaya tak terus berasa kecil hati dengan anak-anak. Anak-anak tu pun sebenarnya diuji oleh Tuhannya agar menjaga iman & akhlak.

Oleh itu, wahai ibu diluar sana, jangan sekali kamu berasa kecik hati dengan anak kamu. Mudahkan urusan agar kamu tak mudah merajuk dengannya. Jika syaitan mengajak bersekongkol dengannya, segera menjauhkan diri, istigfar jangan stop. Zikir, tasbih, takbir terus dialunkan biar sampai bergema dalam tempurung kepala. Doakan yang baik-baik untuk anak tu. Selagi masih ada rasa merajuk, teruskan berzikir & beristigfar.

Sayang anak bukan ja masa di dunia tapi nak kumpul bersama-sama dengan anak di Masyar nanti sambil berjalan menuju ke Syurga. Terus-terusan berdoa agar Allah beri petunjuk & jalan keluar sebarang masalah yang sedang dihadapi.

Sebab tu hati ibu, bila selepas anaknya membantah suruhannya, dia masih boleh sembang dengan anak, boleh gurau-gurau dengan anak. Ketepi segala bisikan syaitan. Sebab nak anaknya ke Syurga. Tak nak anaknya tergolong dalam golongan orang derhaka. Seorang ibu sanggup menangis di dunia dari dia menangis di akhirat nanti bila cari anak tak jumpa-jumpa.

Seorang ibu pengasih setiap malam doa, meredhakan anak-anak, & mengampun dosa anak-anak. Walau anak takda minta ampun kepadanya. Doakan yang baik-baik untuk anaknya. Supaya bila mati, dosa anak-anak dengannya telah terhapus. Seorang ibu tak akan dendam dengan ankanya sebab tu adalah kerja sia-sia.

So, wahai suri-suri, jaga iman, jaga lah hati. Jangan sampai kita terdetik doa yang bukan-bukan kepada anak kita. Rugi sangat, kesal sangat kalau anak kita tak menjadi soleh solehah atas sebab kita selalu nak kecil hati & merajuk.

Utamakan anak kita sebab kita menunggu doanya di alam barzakh nanti. Doa anak orang belum ada jaminan sampai ke kita.

Tips, bila hati rasa sebak dengan anak, bawa baring, pejam mata, menangis tapi dalam hati jangan berhenti istigfar. Minta ampun dengan Allah. Jangan layan bicara hati yang sedih & duka.

Semua boleh jadi Ibu solehah, semua boleh share entry ni. Ni pun aku share dari Facebook.

Sumber :Mak Liza

0 Pengomen:

Sambutan Birthday Zahra & Abang Faris

18:35 Bonda Zahra 0 Comments

Meriahnya Sambutan Birthday Bersama.


Assalamualaikum.

Haih, sekarang ni memang hangpa akan baca cerita throwback aku ja lah. Sibuk memanjang kan?. Sekarang jenuh lah jari jemari aku ni nak menaip. Mungkin ada dah yang lupakan aku tak dekat sini, hihi.

Bulan November lepas iaitu sebulan lepas merupakan birthday anak dara aku tu, Zahra. Tak sambut meriah sangat pun. Cukup lah sambut dengan keluarga kecil aku ni ha. Sambutan ni pun dah lambat dari tarikh sebenar birthday Zahra. Its okay lah kan? Dah sibuk nak buat macam mana, hihi.

So, celebrate lah kami semalam. Beli kek dekat Kedai Ipoh Bakery ja. Tu ja lah kedai yang banyak pilihan. Tu pun berjam-jam duduk termenung depan kek-kek yang ada. Rambang mata oi!!. Tak taw nak pilih yang mana. Beli kek bukan ikut tekak sendiri tapi ikut pada tekak anak aku & pandangan mata dia kan. Kalau budak ni biasa lah, dia lebih tertarik pada sesuatu yang colourful.

Kek birthday hello kitty

So  akhirnya  ni lah rupa kek yang aku belikan untuk Zahra. Macam biasa lah minat dia, Hello Kitty, haha.

Candy booth, tema hello kitty

Goodiebag, tema hello kitty

Ni lah sambutan kecil-kecilan dekat rumah aku. Zahra sambut birthday sama-sama dengan Abang Faris. Sebab birthday Abang Faris dalam bulan November jugak. Selang 3 hari ja dengan birthday Zahra. So, kita gabung dua sekali, baru lah lebih meriah kan?

Sambut birthday dengan sepupu

Sambut Birthday dengan sepupu

Wajah-wajah polos yang sambut birthday masing-masing. Kami jemput jiran-jiran dekat rumah ja untuk sama-sama memeriahkan sambutan birthday ni. Suka tengok anak aku tu happy, sanggup lah aku ni ambil cuti. Bila melibatkan anak ni kan, aku akan usaha "free" kan masa untuk spend time dengan Zahra.

Ye lah kan sebagai Bonda, aku tak nak lah anak aku tu rasa kekurangan atau feel macam Babah Bonda dia ni tak pedulikan dia lansung. Budak-budak kan apa dia taw istilah kita sibuk atau susah. Yang dia taw kita sentiasa ada disisi dia masa senang, gembira, susah atau sedih kan. Okay cukup. Merapu dah ni, haha.

Sambut birthday dengan sepupu

Sambutan birthday semalam start pukul 4.30 petang & selesai 7.00 malam. Zahra masa awal tu tak nak tidur, risau lah aku takut dia buat perangai nanti. Alhamdulillah apa yang aku fikirkan tu tak jadi pun sebab bila Zahra nampak ja kek birthday dia, terus happy lah dia. Bertuah sungguh lah anak. Fuh, lega hati Bonda nak!.

Alhamdulillah majlis berjalan dengan lancar walaupun agak susah nak handle budak yang tengah membesar ni kan, hahaha.

Ok, sampai sini dulu ya. Next entry will coming soon. Bye.

0 Pengomen: