Resepi Mudah Dadih!

11:13 Bonda Zahra 10 Comments

Cara Mudah Buat Dadih.


Assalamualaikum semua.

Siapa dekat sini suka makan dadih? Kalau en.suami aku memang gila dadih wei. Jum belajar buat dadih sendiri nak? Aku pun share resepi ni dari Facebook. Senang ja taw!. Modal pun rendah, tapi kita boleh dapat banyak. Boleh makan sampai puas!.

Resepi dadih ni boleh kita gunakan sebab takda rasa chemical iaitu bahan pengawet. Testur dia pulak lembut ja. Bila masuk mulut, terus cair, hihi. Makan sejuk-sejuk time musim panas ni memang sedap!.

Resepi Dadih.


cara mudah buat dadih, msak agar-agar

Pertama sekali, panaskan air sebanyak 6.5 liter bersama 40g agar-agar.

cara mudah buat dadih, masak susu

Bila air dah mendidih & agar-agar dah larut, masukkan susu cair 1 tin.

cara mudah buat dadih, masak gula

Kemudian, kita masukkan gula pasir 700g (2 cawan setengah). Kalau suka manis, boleh tambah lagi gula.

cara mudah buat dadih, masak coffemate

Kemudian masukkan serbuk susu coffemate sepaket 450g. Kacau rata & tunggu hingga air mendidih.

cara mudah buat dadih, bahan-bahan buat dadih

cara mudah buat dadih, pelbagai perisa dadih

Dah siap, boleh padam api. Asing ke dalam jug & boleh tambah perisa kegemaran kita. Cadangan perisa- Strawberry, Milo, Original, Chocolate, Keladi, Jagung, Bandung, Pandan & lain-lain lagi.

cara mudah buat dadih, pelbagai perisa dadih

Masukkan ke dalam cawan dadih. Sejukkan seketika, kemudian boleh tutup semua bekas & simpan didalam peti ais. Boleh tahan lama dadih ni!. Lebih seminggu. Bila nak makan, ambil ja. Haha, selamat mencuba!

You Might Also Like

10 comments:

  1. Boleh buat sendiri nanti.. thanks kak share resepi buat dadih.. fav ena

    ReplyDelete
  2. Mudahnya buat dadih yang bebas ahan kimia dan pengawet..
    Masa AM bujang2 dulu rajin gak masak dadih nie kongsi dengan jejiran dalam sekolah..
    Dah beristeri sorang nie banyak masakan isteri yang buat..

    Ikhlas Dari
    Along Misuari

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang ja along. suruh lah isteri buatkan

      Delete
  3. hurmmm... kalo buat ni, wajib laa anak2 suka.. sejuk2, balik sekolah mesti terus terkam peti ais

    ReplyDelete
    Replies
    1. budak-budak memanmg suka kan?

      Delete
  4. tiba2 teringin nak mkn dadih. boleh cuba resepi ni

    ReplyDelete