Jalan- Jalan Pantai Merdeka

15:41 Bonda Zahra 4 Comments

Hai update lagi hari ni, haha. Semakin rajin nampak, semoga berterusan rajin hendaknya. Ok hari ni nak cerita pasal aktiviti hujung minggu aku sabtu yang lepas. Alhamdulillah berpeluang menjejakkan kaki ke Pantai Merdeka sekejap. Acah-acah macam weekend getaways, bak kata orang putih, hihi.

Sebenarnya aku memang dah lama teringin nak p sini dari dulu lagi tapi sampai ke sudah masih belum kesampaian sebab sibuk, takda teman & tak taw tempat, haha. Macam teruk sangat kan?. Tapi lepas ni insyaAllah dah taw dah lah sebab dah p dah. Disebabkan kakak ipar & biras aku pun cuti hari tu, jadinya kami pun gerak bersama lah.

Gerak pukul 2.00 petang dari rumah sampai sana lebih kurang pukul 4.00 petang. Jauh jugak wei!!. Suami aku drive, biras & kakak ipar tunjukkan jalan. Sebab depa lagi terer sikit kawasan-kawasan situ.

Apa yang menarik dekat pantai Merdeka ni? Hurm, basically dekat sini ada pantai, laut & bagi aku tu dah cukup best, haha. Lepas tu dekat sini ada orang menjual di sepanjang pantai. Kira macam panjang jugak lah sebab aku pun tak larat nak berjalan sampai habis nak tengok barang. Dan yang paling best adalah dapat makan dekat sini. Pergh, berkelah tepi pantai ni memang cukup syok!. Makan ikan goreng pun jadi sedap. Tapi maaf ya, aku terlupa nak snap gambar makanan.

Lepas makan tu kami lepak-lepak dekat situ ja lah. Suami aku nak naik bot, takut lah aku, huhu. Katanya kalau dari Pantai Merdeka nak ke Tanjung Dawai tak lama sangat dalam 10 minit ja naik bot. Bayaran naik bot sehala dikenakan sebanyak RM2.00. Tu kalau nak ke Tanjung Dawai ja. Dekat situ ada jugak disertakan pakej untuk keliling beberapa pulau dengan bayaran RM450.00 tak silap aku. Lupa dah baca haritu.


Menurut kata kakak ipar aku, Tanjung Dawai tu merupakan tempat jualan borong barang-barang kering. Macam ikan kering, sotong kering, ikan bilis & macam-macam lagi lah. Untuk mak cik-mak cik yang suka borong tu boleh lah p sana. Tapi aku macam teringin jugak nak explore apa yang ada dekat sana & nak ambil gambar sikit-sikit. Lain kali mungkin, hihi.

Ok dah, rasanya macam dah panjang sangat dah aku mengarang karangan aku hari ni. Maaf lah rasa macam nak taip tak nak stop ja walaupun aku taw takda orang yang nak baca sangat pun, huhu. Jumpa di entri yang lain ya!


You Might Also Like

4 comments:

  1. Lama tak g pantai merdeka.. dok g Tanjung dawai je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya baru first time ke Pantai Merdeka ni, syok. Berangin!

      Delete
  2. lama tak mkn sotong kering...sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. lama-lama sekali teringin pulak nak makan kan?

      Delete