Kali Pertama Zahra|Muzium Perak

12:39 Bonda Zahra 2 Comments

Sepanjang aku menetap di Taiping ni, memang aku pernah jugak lah melawat Muzium Perak ni.Tapi dah lama aku tak p ke sana.Kalau dulu masa aku p, masuk percuma ja.Sekarang dah dikenakan bayaran & bayarannya tak lah begitu mahal.
Harga Tiket

Dewasa dengan pemegang Mykad :RM2.00
Kanak-kanak dengan pemegang Mykid :Percuma
Warga emas & OKU :RM1.00

Muzium Perak ni sebenarnya luas jugak taw, ada dua tingkat.Ada pelbagai jenis haiwan seni tradisional & topeng-topeng.Ditingkat atas pulak dipaparkan sejarah tamadun orang asli.Dekat bawah ni aku ada kongsikan gambar-gambar yang sempat aku ambik.Jum layan gambar ok!!.
Ni lah Muzium Perak.Lawa kan bangunan dia.Dibina pada tahun 1886.
Bahagian tingkat bawah merupakan kawasan haiwan & rangka haiwan.
Rangka gajah, mengkagumkan!
Perkahwinan tradisional Melayu, Cina & India jugak dipaparkan sejarahnya.
Museum kids corner pun ada taw.

Kawan-kawan yang tinggal area Taiping atau luar Taiping, kalau takda idea nak jalan mana dekat Taiping ni aku cadangkan bawak lah anak-anak p melawat Muzium Perak ni.Bukan apa dengan lawatan ke muzium ni dapat bagi banyak manfaat & ilmu pengetahuan pada kita.Kawasan muzium ni pun agak besar & menarik.So, bagi sesiapa yang tak pernah p boleh lah plan p hujung minggu ni.Insyaallah anak hampa mesti seronok.

Selain bawak anak, nak bawak Mak Ayah, Tok, Tokwan & Adik Beradik pun boleh jugak.Boleh lah terus p melawat Zoo Taiping, Taman Tasik Taiping dan lain-lain tempat menarik yang berdekatan jugak kawasannya.Harapnya dapat lah entry ni menolong sesiapa yang nak jalan ke mana hujung minggu ni.

You Might Also Like

2 comments:

  1. lama pula rasanya tak pergi muzium negara... :D dulu rajin la pergi sana.. skrg ni kurang dah..

    Blogwalking sini, jom baca

    Adblock Plus di youtube untuk firefox site....

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti try lah mai jalan muzium Perak pulak;)

      Delete